1. Frantoio : ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljkMilena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik, 2022, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid Povzetek: Sorta ˈFrantoioˈ je v svetu razširjena zaradi sposobnosti prilagajanja na različna okolja ter redne in dobre rodnosti ter kakovosti olja. Drevo je bujne rasti, mladi poganjki so dolgi in povešeni. Dozorevanje plodov je postopno in traja dalj časa. Plodovi vsebujejo več olja od sorte Leccino, olje pa ima visoko vsebnost oleinske kisline, nizko vsebnost tokoferolov in visoko vsebnost biofenolov. Na pavje oko občutljiva, na in oljčno muho je pa malosrednje občutljiva , slabše pa prenaša nizke temperature, vendar se hitro obnavlja. Znana je njena velika občutljivost na oljčnega raka, ki je pogost spremljevalec te sorte. Zelo dobro prenaša Verticillium dahliae - verticilijsko uvelost.
Ključne besede: ˈBresa finaˈ, ˈComuneˈ, ˈCorreggioloˈ, ˈCrognoloˈ, ˈFrantoianoˈ, ˈGentileˈ, ˈInfrantoioˈ, ˈLaurinoˈ, ˈNostratoˈ, ˈOliva lungaˈ, ˈPendaglioˈ, ˈPignatelloˈ, ˈRaggioˈ, ˈRaggioloˈ, ˈRazzoˈ Ključne besede: oljka, sorte, Mata, oljčno olje Objavljeno v DiRROS: 14.10.2022; Ogledov: 356; Prenosov: 150
Celotno besedilo (1,12 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |