Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskalni niz: "avtor" (Maja Podgornik) .

1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Picholine : ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk
Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik, 2022, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Povzetek: Sorta ˈPicholineˈ je dobro prilagodljiva na različne rastne pogoje. Drevo je srednje bujno in razširjene rasti. Sorta je delno samooplodna. Uporabljamo jo lahko za predelavo v olje in za vlaganje, čemur prilagodimo tudi čas in način obiranja. Plodovi so nekoliko večji, srednje pozno se barvajo in vsebujejo srednjo količino olja z visoko vsebnostjo biofenolov in srednjo vsebnostjo tokoferolov. Olje velikokrat pri predelavi težko izločimo. Nizke temperature in sušo sorazmerno dobro prenaša. Proti pavjemu očesu je malo občutljiva, občutljiva pa je na oljčnega raka. Ključne besede ˈColliasˈ, ˈCoyasˈ, ˈFalsa lucquesˈ, ˈOlive de Nîmesˈ, ˈPicholine languedocˈ
Ključne besede: oljka, sorte, Picholine, oljčno olje
Objavljeno v DiRROS: 14.10.2022; Ogledov: 753; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Pendolino : ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk
Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik, 2022, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Povzetek: Sorta ˈPendolinoˈ je dober opraševalec sorte ‘Leccino’ in ‘Frantoio’. Sama je avtosterilna in za dobro oploditev potrebuje opraševalca ('Leccino', 'Moraiolo', 'Frantoio'). Drevo je močne rasti z izrazito povešajočimi tanjšimi rodnimi vejami in ozkimi ozkimi listi. V novejših nasadih se je izkazala kot sorta, ki zgodaj stopi v rodnost. Plodovi se zgodaj obarvajo v črno in dozorevajo v istem času kot 'Leccino’. Rodnost je dobra in redna, po vsebnosti olja pa je nekoliko nižja od sorte ’Leccino’. Olje ima srednjo vsebnost tokoferolov in biofenolov. Sorta je malo občutljiva za pavje oko in sajavost, odporna pa na napade oljčne muhe in oljčnega molja. Nizke temperature sorazmerno dobro prenaša. Ključne besede: ˈPiangenteˈ, ˈMaurino fiorentinoˈ, ˈOlivo passerinoˈ
Ključne besede: oljka, sorte, Pendolino, oljčno olje
Objavljeno v DiRROS: 14.10.2022; Ogledov: 807; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Grignan : ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk
Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik, 2022, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Povzetek: Sorta ˈGrignanˈ je namenjena predelavi v olje. Zanjo je značilna počasna rast, krošnja pa je bolj pokončna in redka. To je sorta, ki zgodaj stopi v rodnost. Zaradi avtosterilnosti potrebuje za oploditev opraševalce. Dobri opraševalci naj bi bili 'Frantoio', 'Casaliva', 'Pendolino' in 'Leccino'. Rodnost je slabša do srednja, a konstantna. Plodovi se zgodaj začenjajo barvati, vendar neenakomerno. Vsebnost biofenolov v olju je srednja, tokoferolov pa nizka do srednja. Sorta je neobčutljiva na nizke temperature, pavje oko in oljčnega raka, občutljiva pa na napad oljčne muhe. Ključne besede: ˈBersanˈ, ˈGargnàˈ, ˈGargnanˈ, ˈGargnanoˈ, ˈNegrarˈ
Ključne besede: oljka, sorte, Grignan, oljčno olje
Objavljeno v DiRROS: 14.10.2022; Ogledov: 879; Prenosov: 344
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Frantoio : ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk
Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik, 2022, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Povzetek: Sorta ˈFrantoioˈ je v svetu razširjena zaradi sposobnosti prilagajanja na različna okolja ter redne in dobre rodnosti ter kakovosti olja. Drevo je bujne rasti, mladi poganjki so dolgi in povešeni. Dozorevanje plodov je postopno in traja dalj časa. Plodovi vsebujejo več olja od sorte Leccino, olje pa ima visoko vsebnost oleinske kisline, nizko vsebnost tokoferolov in visoko vsebnost biofenolov. Na pavje oko občutljiva, na in oljčno muho je pa malosrednje občutljiva , slabše pa prenaša nizke temperature, vendar se hitro obnavlja. Znana je njena velika občutljivost na oljčnega raka, ki je pogost spremljevalec te sorte. Zelo dobro prenaša Verticillium dahliae - verticilijsko uvelost. Ključne besede: ˈBresa finaˈ, ˈComuneˈ, ˈCorreggioloˈ, ˈCrognoloˈ, ˈFrantoianoˈ, ˈGentileˈ, ˈInfrantoioˈ, ˈLaurinoˈ, ˈNostratoˈ, ˈOliva lungaˈ, ˈPendaglioˈ, ˈPignatelloˈ, ˈRaggioˈ, ˈRaggioloˈ, ˈRazzoˈ
Ključne besede: oljka, sorte, Mata, oljčno olje
Objavljeno v DiRROS: 14.10.2022; Ogledov: 876; Prenosov: 345
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Poročilo 2021 o izvajanju letnega programa dela javnih služb v oljkarstvu
Maja Podgornik, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Elizabeta Bonin, Janko Brajnik, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Vasja Juretič, Matjaž Prinčič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Milena Bučar-Miklavčič, 2022, druge monografije in druga zaključena dela

Povzetek: V okviru javne službe za izvajanje strokovnih nalog v oljkarstvu, so bile v letu 2021 izvedene naloge: selekcija, introdukcija, razmnoževanje sadilnega material, ugotavljanje ustreznih tehnologije za pridelavo oljk ter ugotavljanje vrednosti oljk za predelavo. V poročilu so zbrane morfološke in agronomske lastnosti ter značilnosti oljčnega olja sort 'Mata', 'Coratina', 'Frantoio', 'Oblica', 'Pendolino', 'Picholine' in 'Grignan' za opazovanja v letu 2021. Predstavljeni so tudi rezultati genotipizacije izbranih sort ter agronomskega vrednotenja in fenofaze različnih sort, ki so zasajene v introdukcijsko-kolekcijskem nasadu Purissima in Šempeter. V poročilu so zbrani podatki tehnoloških poskusov pridelave in predelave; parametri, ki karakterizirajo posamezna sortna olja ter parametri kakovosti oljčnega olja letnika 2021. Ključne besede: oljkarstvo, oljka, oljčno olje, tehnologija pridelave, ocena letnika, introdukcija, selekcija
Ključne besede: elektronske knjige
Objavljeno v DiRROS: 14.09.2022; Ogledov: 754; Prenosov: 372
.pdf Celotno besedilo (5,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
7.
Oljka, sušne razmere, tla in deficitno namakanje
Maja Podgornik, Jakob Fantinič, Milena Bučar-Miklavčič, Vasilij Valenčič, Bojan Butinar, Dominik Vodnik, Helena Gramc, Damijana Kastelec, Mitja Ferlan, Marina Pintar, 2022, znanstvena monografija

Povzetek: Monografija obsega pregled znanja na področju prilagoditve oljk na sušne razmere ter pregled tehnologij namakanja oljk. Res je, da je oljka manj zahtevna vrsta, saj lahko uspeva v izjemno skeletnih tleh in je zelo dobro prilagojena na pomanjkanje vode v njih, a kljub fiziološkim prilagoditvam, lahko sušne razmere negativno vplivajo na rast, razvoj in pridelek oljk. Sušni stres lahko pri oljkah blažimo z deficitnim namakanjem. Deficitni način namakanja je oblika nadgradnje namakanja, saj z nadzorovanim primanjkljajem vode zagotovimo kakovost pridelka, obstoj rastline ter hkrati zmanjšamo porabo vode in energije. Deficitni način namakanja, temelji na načelu, da obrok vode dodamo takrat, ko ga rastlina najbolj gospodarno uporabi. Pri tem je ključnega pomena poznavanje rastlinske vrste, njenih anatomskih in morfoloških značilnosti, fizioloških prilagoditev na sušo, biokemijski odziv na stresne dejavnike in s tem vpliv na kakovost plodov in olja. Poleg tega je potrebno tudi poznavanje dejavnikov, ki vplivajo na pridelovalne sposobnosti oljk, kot so lastnosti tal s svojimi vodno zadrževalnimi sposobnostmi ter dostopna voda v tleh. Ob skrbnem upoštevanju potreb rastline in okoljskih razmer z ustreznim delovanjem namakalnega sistema lahko dosežemo usklajeno razmerje med kakovostjo in količino pridelka o hkratnem varovanju potencialov naravnih virov.
Objavljeno v DiRROS: 14.06.2022; Ogledov: 875; Prenosov: 538
.pdf Celotno besedilo (8,87 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Poročilo 2020 o izvajanju letnega programa dela javnih služb v oljkarstvu
Maja Podgornik, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Elizabeta Bonin, Janko Brajnik, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Vasja Juretič, Matjaž Prinčič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Milena Bučar-Miklavčič, 2021, druge monografije in druga zaključena dela

Povzetek: V okviru javne službe za izvajanje strokovnih nalog v oljkarstvu, so bile v letu 2020 izvedene naloge: selekcija, introdukcija, razmnoževanje sadilnega material, ugotavljanje ustreznih tehnologije za pridelavo oljk ter ugotavljanje vrednosti oljk za predelavo. V poročilu so zbrane morfološke in agronomske lastnosti ter značilnosti oljčnega olja sort 'Buga', 'Črnica' in 'Drobnica', Maurino, Arbequina, Leccione, Itrana, Leccio del corno in 'Štorta' za opazovanja v letu 2019. Predstavljeni so tudi rezultati genotipizacije izbranih sort ter agronomskega vrednotenja in fenofaze različnih sort, ki so zasajene v introdukcijsko-kolekcijskem nasadu Purissima in Šempeter. V poročilu so zbrani podatki tehnoloških poskusov pridelave in predelave; parametri, ki karakterizirajo posamezna sortna olja ter parametri kakovosti oljčnega olja letnika 2020.%Ključne besede: oljkarstvo, oljka, oljčno olje, tehnologija pridelave, ocena letnika, introdukcija, selekcija
Ključne besede: elektronske knjige
Objavljeno v DiRROS: 09.07.2021; Ogledov: 1164; Prenosov: 574
.pdf Celotno besedilo (8,11 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Poročilo 2019 o izvajanju letnega programa dela javnih služb v oljkarstvu
Maja Podgornik, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Elizabeta Bonin, Janko Brajnik, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Vasja Juretič, Matjaž Prinčič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Milena Bučar-Miklavčič, 2020, druge monografije in druga zaključena dela

Povzetek: V okviru javne službe za izvajanje strokovnih nalog v oljkarstvu, so bile v letu 2019 izvedene naloge: selekcija, introdukcija, razmnoževanje sadilnega material, ugotavljanje ustreznih tehnologije za pridelavo oljk ter ugotavljanje vrednosti oljk za predelavo. V poročilu so zbrane morfološke in agronomske lastnosti ter značilnosti oljčnega olja sort "Buga", "Črnica" in "Drobnica", "Maurino", "Arbequina", "Leccione", "Itrana", "Leccio del corno" in "Štorta" za opazovanja v letu 2019. Predstavljeni so tudi rezultati genotipizacije izbranih sort ter agronomskega vrednotenja in fenofaze različnih sort, ki so zasajene v introdukcijsko-kolekcijskem nasadu Purissima in Šempeter. V poročilu so zbrani tudi podatki tehnološkega poskusa preverjanja učinkovitosti fitofarmacevtskih sredstev pri zatiranju oljčnega molja ter parametri, ki karakterizirajo posamezna sortna olja ter parametri kakovosti oljčnega olja letnika 2019.
Ključne besede: elektronske knjige
Objavljeno v DiRROS: 13.05.2021; Ogledov: 1164; Prenosov: 564
.pdf Celotno besedilo (6,50 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Leccione : ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk
Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik, 2020, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Povzetek: Sorta Leccione je italijanska sorta, ki izvira iz pokrajine Pistoia (Provincia di Pistoia) v bližini Firenc. Prisotna je tudi v drugih predelih Italije. V Sloveniji se uvršča med tuje sorte. Drevo sorte Leccione je srednje bujno in razširjeno. Sorto lahko spoznamo po velikih listih. Sorta je delno samooplodna, vendar se bolje obnese v mešanih nasadih. Cveti istočasno s sorto Frantoio. Najboljši opraševalec je sorta Morchiaio, medtem ko je s sorto Leccino nekompatibilna (medsebojno neskladna).
Ključne besede: oljka, sorte, molekularna genetika, rastlinska morfologija, elektronske knjige
Objavljeno v DiRROS: 13.05.2021; Ogledov: 1268; Prenosov: 642
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh