Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskalni niz: "avtor" (Katarina Osolnik) .

1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Utility of telomerase gene mutation testing in patients with idiopathic pulmonary fibrosis in routine practice
Julij Šelb, Katarina Osolnik, Izidor Kern, Peter Korošec, Matija Rijavec, 2022, izvirni znanstveni članek

Povzetek: Recent studies have suggested that causative variants in telomerase complex genes (TCGs) are present in around 10% of individuals with idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) regardless of family history of the disease. However, the studies used a case-control rare variant enrichment study design which is not directly translatable to routine practice. To validate the prevalence results and to establish the individual level, routine clinical practice, and utility of those results we performed next generation sequencing of TCGs on a cohort of well-characterized consecutive individuals with IPF (diagnosis established according to ATS/ERS/JRS/ALAT guidelines). Of 27 IPF patients, three had a family history of idiopathic interstitial pneumonia (familial IPF) and 24 did not (sporadic IPF). Pathogenic/likely-pathogenic variants (according to American College of Medical Genetics criteria) in TCG were found in three individuals (11.1%) of the whole cohort; specifically, they were present in 2 out of 24 (8.3%) of the sporadic and in 1 out of 3 (33.3%) of the patients with familial IPF. Our results, which were established on an individual-patient level study design and in routine clinical practice (as opposed to the case-control study design), are roughly in line with the around 10% prevalence of causative TCG variants in patients with IPF.
Ključne besede: telomerase, idiopathic pulmonary fibrosis, genetic variation, telomerase complex
Objavljeno v DiRROS: 07.02.2022; Ogledov: 401; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (236,11 KB)

2.
Mnenje za spremljanje bolnikov po preboleli covidni pljučnici
Matjaž Turel, Natalija Edelbaher, Matjaž Fležar, Matevž Harlander, Peter Kecelj, Izidor Kern, Majda Kočar, Peter Kopač, Mitja Košnik, Robert Marčun, Igor Požek, Mirjana Rajer, Irena Šarc, Jurij Šorli, Dušanka Vidovič, Katarina Osolnik, 2021, izvirni znanstveni članek

Povzetek: Pljučnica je najpogostejši vzrok za težji potek okužbe z virusom SARS-CoV-2 in s hospitalizacijo. Potek covidne pljučnice je lahko različen; infiltrati, vidni na rentgenski sliki, se lahko resorbirajo spontano, včasih pa je potrebno zdravljenje s sistem-skimi glukokortikoidi. Ob odpustu iz bolnišnice zdravljenje običajno še ni končano, zato je Združenje pulmologov Slovenije v želji po enotnem obravnavanju bolnikov s covidno pljučnico izdelalo mnenje za obravnavo in sledenje bolnikov po od-pustu iz bolnišnice. Zavedamo se, da ob novi bolezni ne gre za dokončno priporočilo, saj bodo nova spoznanja o covidni pljučnici zanesljivo zahtevala obnavljanje priporočil.
Ključne besede: covid-19, mnenja, pljučnica, pulmologija, sistemski glukokortikoidi, covidna pljučnica
Objavljeno v DiRROS: 15.12.2021; Ogledov: 655; Prenosov: 95
URL Povezava na datoteko

3.
Prizadetost pljuč in srca po obsevanju ter kemoterapiji Hodgkinove bolezni
Lorna Zadravec-Zaletel, Katarina Osolnik, Berta Jereb, 2013, kratki znanstveni prispevek

Povzetek: Akutne in kronične okvare pljuč po zdravljenju raka v otroštvu so po sodobnem zdravljenju redke in običajno brez kliničnih znakov ter simptomov. Pri bolnici, ki je bila v otroštvu zdravljena zaradi Hodgkinovega limfoma z obsevanjem vratu, supraklavikularnih bezgavk in mediastinuma ter s kemoterapijo, so kvarne posledice verjetna kombinacija neugodnih učinkov tega zdravljenja na srce in pljuča. Pri naši bolnici je glede na potek in napredovanje pljučne prizadetosti v ospredju vaskularna prizadetost - pljučna vaskulopatija, ki je bila s histološkim pregledom bioptata pljučnega tkiva tudi potrjena. Pri opisu želimo opozoriti na kroničen ter progredienten potek bolezni, ki terja zahtevno obravnavo specialistov in 22 let po zdravljenju povzroča težko invalidnost.
Ključne besede: Hodginova bolezen, otroci, posledice, pljuča, bolezni dihal
Objavljeno v DiRROS: 31.08.2018; Ogledov: 2696; Prenosov: 671
.pdf Celotno besedilo (314,18 KB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh