Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Raziskovalni podatki

Možnosti:
  Ponastavi

Iskalni niz: "avtor" (Berta Jereb) .

1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Otroška onkologija v Sloveniji
Jožica Anžič, Berta Jereb, 1998

DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2041; Prenosov: 495
.pdf Celotno besedilo (1015,55 KB)

3.
Sekundarni maligni tumor debelega črevesja po zdravljenju raka v otroštvu
Lorna Zadravec-Zaletel, Miroslav Vujasinović, Marko Boc, Berta Jereb, 2014

Povzetek: Tveganje za nastanek sekundarnega raka debelega črevesja je pri bolnikih, ki so se zdravili zaradi raka v otroštvu, večje od tistega v splošni populaciji in strmo narašča s časom opazovanja ter s povečano dozo obsevanja v predelu trebuha. Pri bolniku, ki je bil v starosti 12 let uspešno zdravljen zaradi Hodgkinove bolezni s kemoterapijo in obsevanjem prizadetih regij, vključno paraaortnih bezgavk, je bila 27 let po zdravljenju ugotovljena mikrocitna hipohromna anemija. Sum, da gre za gastrointestinalno krvavitev z enkratno preiskavo blata, ni bil potrjen. Pol leta kasneje je bil ugotovljen metastatski adenokarcinom debelega črevesja. Zdravljen je bil operativno, s sistemskim zdravljenjem in paliativnim obsevanjem spinalnih ter možganskih metastaz. Leto in pol po začetku zdravljenja sekundarnega tumorja je bolnik v starosti 40 let umrl. Pri bolnikih, zdravljenih zaradi raka v otroštvu, so pozne posledice številne. Sekundarni maligni tumorji so drugi najpogostejši vzrok smrti, takoj za recidivom bolezni. Zato je zelo pomembno, da jih pravočasno odkrijemo in ustrezno zdravimo. Od leta 2014 je za bolnike, ki so prejeli 30 Gy ali več na predel trebuha, v mednarodnih smernicah priporočeno spremljanje s kolonoskopijo. Enkratna preiskava blata na kri in UZ trebuha nista zanesljivi metodi za odkrivanje raka debelega črevesja.
Ključne besede: kasne posledice raka, rak pri otrocih, rak, otroci
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2260; Prenosov: 577
.pdf Celotno besedilo (358,67 KB)

4.
Samo ozdravljenje ni dovolj
Olga Blatnik, Jurij Miloš Borovšak, Berta Jereb, 2012

Povzetek: Z izboljšanjem zdravljenja malignomov pri otrocih se je izboljšalo njihovo preživetje, vendar se po ozdravitvi sčasoma lahko razvijejo škodljive pozne posledice zdravljenja. Te spremembe, ki so pogosto asimptomatske, lahko pravočasno odkrijemo le, če bolnike redno spremljamo tudi po končanem zdravljenju. V prispevku predstavljamo primer bolnika, ki je bil v otroštvu obsevan in zdravljen s kemoterapijo, umrl pa je mlad z znaki srčne okvare, h kateri je verjetno prispevalo onkološko zdravljenje. Spremembe na srcu je pokazala šele obdukcija.
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2056; Prenosov: 531
.pdf Celotno besedilo (615,60 KB)

5.
Samomor kot pozna posledica zdravljenja raka v otroštvu : vsi trije primeri v Sloveniji
Borut Škodlar, Berta Jereb, 2013

Povzetek: Pacienti po zdravljenju raka v otroštvu so glede samomorilnosti izrazito občutljiva skupina. Pri njih sta povišana tako razmišljanje o samomoru kot tudi dejanski samomor. V slovenskem prostoru sicer ne beležimo povišane stopnje samomora pri tej skupini pacientov. Od 1.647 pacientov, ki so bili v otroštvu zdravljeni za rakom, so zaradi samomora umrli trije. V pričujočem članku so predstavljeni vsi trije pacienti, ki so storili samomor. Iz podatkov, ki so nam na voljo, smo sklepali na sorodnosti in različnosti, ki so botrovale razvoju samomorilnosti pri vsakem od njih. Ugotovimo lahko, da je bilo kljub razlikam v poteku in zdravljenju bolezni skupno vsem trem pacientom to, da niso bili deležni polne strokovne psihološke pomoči, ki naj bi bila namenjena pacientom po zdravljenju raka v otroštvu. Razvoj dobre strokovne mreže na tem področju bi lahko omogočil vključitev večjega števila pacientov, da bi lahko spregovorili o svojih psihičnih težavah. S tem bi lahko pomembno prispevali k preprečevanju samomora pri tej ranljivi skupini pacientov.
Ključne besede: rak (medicina), otroštvo, posledice, bolniki, samomori
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2140; Prenosov: 524
.pdf Celotno besedilo (288,93 KB)

6.
Samomori med osebami, zbolelimi za levkemijo v otroštvu, v Sloveniji
Mojca Čižek-Sajko, Uršula Julija Sajko, Berta Jereb, 2012

Povzetek: Pri osebah, ki so v otroštvu zbolele za rakom, so pogosto prisotne telesne in psihosocialne posledice bolezni ter njenega zdravljenja. Mnoge raziskave so pokazale, da je pri osebah z izkušnjo raka v otroštvu depresivnost in samomorilno vedenje močneje izraženo. V naši raziskavi smo proučili pojavljanje samomorov pri osebah, ki so v otroštvu zbolele za levkemijo, v primerjavi s splošno populacijo v Sloveniji, v obdobju 1978–2010. Pričakovano število samomorov smo izračunali na osnovi kontrolne skupine posameznikov iz splošne populacije, ki je bila s skupino preiskovancev, tj. oseb, ki so v otroštvu zbolele za levkemijo, izenačena po spolu, starosti ob začetku opazovanja, letu začetka opazovanja in dolžini opazovanja. Raziskava je pokazala, da med tistimi, ki so v otroštvu zboleli za levkemijo, v letih 1978–2010 nobena oseba ni storila samomora, kar se statistično značilno ne razlikuje od pričakovanega števila samomorov (0,448) v primerljivi splošni populaciji v Sloveniji. Ugotovitve raziskave nakazujejo, da kljub znano bolj izraženem samomorilnem vedenju med preživelimi raka v otroštvu v Sloveniji v primerjavi s splošno populacijo pojavljanje samomorov pri osebah, zbolelih za levkemijo v otroštvu, ni pogostejše kot v splošni populaciji.
Ključne besede: levkemija, preživeli bolniki, samomori
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 1865; Prenosov: 506
.pdf Celotno besedilo (275,76 KB)

7.
Primer pozne smrti po zdravljenju meduloblastoma
Jože Balažic, Andrej Vogrin, Berta Jereb, 2010

DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2006; Prenosov: 481
.pdf Celotno besedilo (214,64 KB)

8.
Dolgoročni pogled na posledice raka v mladosti
Berta Jereb, 2006

Ključne besede: onkologija, rak (medicina), otroci
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2086; Prenosov: 483
.pdf Celotno besedilo (904,56 KB)

9.
10.
Iz zgodovine Onkološkega inštituta
Berta Jereb, 2009

DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 1799; Prenosov: 482
.pdf Celotno besedilo (165,25 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh