Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
Research data

Options:
  Reset

Query: "keywords" (vzdrževanje) .

1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Spremembe oblike cestišča pri različnih načinih investicijskega vzdrževanja gozdne ceste
Robert Robek, Igor Potočnik, Darij Krajčič, 1999

Abstract: Optimizacija vzdrževanja omrežja gozdnih cest narekuje oblikovanje mreže modelnih odsekov, na katerih je mogoče spremljati vlaganja in vrednotiti dolgoročne učinke opravljenih del. Na štirih modelnih odsekih gozdne ceste smo proučevali kratkoročne spremembe oblike prečnih profilov cestišča pri investicijskem vzdrževanju z minimalnim in optimalnim nasutjem posipnega materiala avtohtonega izvora ter dveh načinih utrditve materiala: dvakratnem prehodu valjarja in utrjevanje z vožnjo kamionov. Na podlagi numerične obdelave meritev prečnih profilov smo ugotovili značilno znižanje indeksa prečne neravnosti (IPN) pri tanko nasutih profilih in neznačilno povečanje IPN po simulaciji rabe na nevaljanih profilih. Povprečni prečni naklon vozišča, povprečna širina cestišča in povprečna globina jarka se niso značilno spremenili. Spremembe širine naprav za odvodnjavanje so v večini primerov nastale na račun zožitve vozišča, pri vseh načinih pa se je povečala relativna globina. Dolgoročne učinke proučevanih načinov vzdrževanja bo potrebno analizirati s ponovnimi meritvami in preveriti na primerljivih odsekih v različnih geoklimatskih razmerah, kar zahteva resno obravnavo koncepta modelnih odsekov.
Keywords: cestišče, gozdna cesta, gozdna prometnica, vzdrževanje cestišča, valjanje, indeks prečne neravnosti, modelni odsek
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2748; Downloads: 1024
.pdf Fulltext (973,80 KB)

5.
6.
Sedanje stanje gozdnih cest kot rezultat preteklega gospodarjenja
Boštjan Hribernik, Igor Potočnik, 2006

Abstract: Gozdne ceste so namenjene zlasti gospodarjenju z gozdom, in prav temu je prilagojeno načrtovanje njihove rabe in vzdrževanja. Naraščanje pomena negozdarskih rab gozdnih cest vodi k višanju standarda vzdrževanja in posledično k trajnemu pomanjkanju sredstev. Višji stroški vzdrževanja nastajajo tudi zaradi pretekle graditve gozdnih cest, ki je na račun hitrega odpiranja kmetij in zaselkov zanemarjala kakovost graditve. V strukturi stroškov vzdrževalnih del zato redno nastopajo stroški ukrepov, ki predstavljajo dokončanje graditve. Rezultat pretekle gradnje, rabe in vzdrževanja je sedanje stanje gozdnih cest, ki je bilo ugotovljeno s popisom poškodb na vzorčnih hektometrskih odsekih. Poleg poškodb spodnjega in zgornjega ustroja ceste zbuja pozornost nizka stopnja dograjenosti sistema odvodnjavanja.
Keywords: gozdne ceste, raba gozdnih cest, vzdrževanje gozdnih cest
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2622; Downloads: 1072
.pdf Fulltext (3,79 MB)

7.
Ekonomski vidiki vzdrževanja gozdnih cest
Igor Potočnik, 1993

Keywords: gozdne prometnice, vzdrževanje, stroški vzdrževanja, gozdne poti, gozdne ceste
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2618; Downloads: 968
.pdf Fulltext (664,39 KB)

8.
Periodično vzdrževanje gozdnih cest
Igor Potočnik, 1994

Keywords: gozdne ceste, vzdrževanje cest, Slovenija
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2552; Downloads: 940
.pdf Fulltext (715,76 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top