Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
Research data

Options:
  Reset

Query: "keywords" (upravljanje z divjadjo) .

1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Le najboljše od bobrov - praktični pristopi za ohranitev pozitivnih vplivov bobra in zmanjševanje konfliktov
Saša Vochl, Duncan John Halley, 2017

Abstract: Bober (Castor fiber) je ključna ekosistemska vrsta, ki s svojim delovanjem zelo vpliva na biotsko pestrost. Posledica podiranja dreves, gradnja jezov in kopanja v brežine so lahko tudi konflikti z ljudmi. V Slovenijo se je bober vrnil leta 1998 in z večanjem številčnosti pričakujemo povečanje konfliktnih primerov. Odvzem iz okolja je le kratkoročna rešitev, saj bobri izpraznjeno mesto ponovno naselijo. Slovenija nima znanja in izkušenj na področju preprečevanja poplav kot posledice bobrovih jezov. Z neinvazivnimi ukrepi je mogoče zmanjšati negativne posledice bobrovega delovanja in hkrati ohraniti vse pozitivne vidike njegove prisotnosti v okolju. Takojšnje in učinkovito razreševanje konfliktov je zelo pomembno, saj pripomore k zviševanju tolerance ljudi do bobrove prisotnosti.
Keywords: preprečevanje konfliktov, bobri, bobrov jez, upravljanje z divjadjo, upravljanje z biotsko pestrostjo, vplivi na ekosistem
DiRROS - Published: 19.04.2017; Views: 3452; Downloads: 617
.pdf Fulltext (2,66 MB)

5.
6.
7.
Živali - sestavina gozdnih ekosistemov
Miha Adamič, 1987

Keywords: Slovenija, funkcije gozdov, gozdni ekosistem, gozdne živali, upravljanje z divjadjo
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2803; Downloads: 1034
.pdf Fulltext (409,05 KB)

8.
Zakonske osnove za upravljanje z divjadjo v Republiki Sloveniji
Matevž Adamič, Sašo Novinec, 2017

Abstract: Divjad so tiste vrste prostoživečih sesalcev in ptic, ki se lovijo. Načrtovanje upravljanja z divjadjo je večstopenjsko in velikopovršinsko. V Republiki Sloveniji z divjadjo gospodarijo upravljavci v 411 loviščih in 12 loviščih s posebnim namenom. V letu 2009 so bili na podlagi javnega razpisa izbrani upravljavci vseh lovišč in podeljene so bile koncesije za trajnostno gospodarjenje z divjadjo. V prispevku so pojasnjeni temeljni pojmi, predstavljen je sistem načrtovanja upravljanja z divjadjo in opisane so naloge koncesionarjev, ki izhajajo iz koncesijskih pogodb za trajnostno gospodarjenje z divjadjo v lovišču.
Keywords: divjad, upravljanje, koncesija, lovišče, lovska družina, lovstvo, upravljanje z divjadjo
DiRROS - Published: 28.10.2017; Views: 2496; Downloads: 524
.pdf Fulltext (307,40 KB)

9.
Usmerjanje razvoja gozdov in rastlinojede divjadi
Mitja Skudnik, 2017

Keywords: gozdovi, upravljanje z divjadjo, Slovenija
DiRROS - Published: 28.10.2017; Views: 2444; Downloads: 445
.pdf Fulltext (43,25 KB)

10.
Nezadovoljivo pomlajevanje zaradi preveč številne rastlinojede divjadi je največja grožnja ohranjenosti slovenskih gozdov
Živan Veselič, 2017

Abstract: V prispevku smo podrobneje prikazali rezultate popisov stanja objedenosti gozdnega mladja v letih 2010 in 2014, o katerih je bilo sicer v letu 2016 izdelano poročilo. Prispevek v celoti temelji na rezultatih omenjenih popisov gozdnega mladja. Njegov namen pa je prikazati in opozoriti na slabo in tudi skrajno slabo stanje gozdnega mladja na približno polovici površine slovenskih gozdov, kar v omenjenem poročilu in drugih predstavitvah ni bilo primerno poudarjeno. Zaradi nerodnosti pri predstavitvah ali načrtnega zamegljevanja resnice nastaja zmeda v strokovnih krogih, saj se vsi nimajo časa podrobneje poglobiti v rezultate popisov gozdnega mladja, in seveda v javnosti, ki za podrobnejšo proučitev niti ni usposobljena. S pripravo in postopkom sprejemanja lovskoupravljavskih načrtov ter zagotavljanjem njihove izvedbe je treba zagotoviti razmere za ugodno naravno obnavljanje gozdov in njihov pozitiven razvoj.
Keywords: pomlajevanje gozda, gozdno mladje, divjad, upravljanje z divjadjo.
DiRROS - Published: 28.10.2017; Views: 2711; Downloads: 581
.pdf Fulltext (354,88 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top