Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Nebojša Glumac) .

1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Prognostična vloga tirozinazne mRNK v krvi bolnikov z malignim melanomom
Nebojša Glumac, Marko Snoj, Marko Hočevar, Srdjan Novaković, 2004, published professional conference contribution abstract

Published in DiRROS: 17.09.2019; Views: 1665; Downloads: 376
.pdf Full text (47,45 KB)

5.
Predstavitev primera 47 letne bolnice s karcinomom leve dojke in klinično tipnim zasevkom v pazdušne bezgavke
Nebojša Glumac, Janez Žgajnar, 2004, published professional conference contribution abstract

Published in DiRROS: 16.09.2019; Views: 1417; Downloads: 343
.pdf Full text (41,62 KB)

6.
Prediagnosticiranje
Nebojša Glumac, 2012, original scientific article

Abstract: V tem prispevku bomo opisali pojav pri raku, ki ga po angleško imenujemo overdiagnosis. Za izraz še ni uradno sprejetega slovenskega prevoda, v tem prispevku pa bomo uporabili izraz prediagnosticiranje, ki označuje raka, ki ne bi povzročil simptomov ali smrti, če ne bi bil diagnosticiran. Za to sta potrebna 2 pogoja: obstoj večje baze subkliničnega raka in aktivno odkrivanje te baze, presejanje. Ocena prediagnosticiranja pri presejanju je znana iz randomiziranih študij: 25 % za raka dojk, 50 % za pljučnega raka in več kot 60 % za raka prostate. Retrospektivne študije in populacijska statistika kažejo na prediagnosticiranje pri nevroblastomu, ščitničnem raku, raku ledvic in melanomu. Zato je treba bolnike seznaniti z velikostjo problema in možnostmi negativnih učinkov zdravljenja bolezni, ki jih morda ne bi nikoli prizadela. Pogostost prediagnosticiranja bi bilo treba bolje oceniti in odkriti metode, s katerimi bi ta problem zmanjšali.
Published in DiRROS: 31.08.2018; Views: 2195; Downloads: 552
.pdf Full text (508,32 KB)

7.
Elektrokemoterapija melanoma
Gregor Serša, Maja Čemažar, Nebojša Glumac, Marko Snoj, 2013, published professional conference contribution

Abstract: Elektrokemoterapija je način zdravljenja raka, ki združuje uporabo standardnih kemoterapevtikov in aplikacijo električnih pulzov na območje tumorja. S tem se večkrat poveča učinkovitost bleomicina ali cisplatina samo na področju dovedenih električnih pulzov. Elektrokemoterapija je sedaj v Evropi uveljavljen način zdravljenja različnih kožnih tumorjev, predvsem pa se je uveljavila pri zdravljenju kožnih in podkožnih zasevkov melanoma. Njena učinkovitost je okrog 80 % objektivnih odgovorov in okrog 60 % popolnih odgovorov po enkratni terapiji, z možnostjo izboljšanja odgovora ob ponavljajoči se terapiji. Elektrokemoterapijo uporabljamo predvsem pri zdravljenju kožnih, podkožnih in tranzit zasevkov melanoma ter krvavečih tumorjev in zasevkov v predhodno tretiranih področjih.
Keywords: elektrokemoterapija, melanom, zdravljenje
Published in DiRROS: 31.08.2018; Views: 2502; Downloads: 679
.pdf Full text (317,16 KB)

Search done in 0.48 sec.
Back to top