Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
Research data

Options:
  Reset

Query: "author" (Marko Novak) .

1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Zdravljenje ran z negativnim tlakom v onkologiji
Helena Uršič, Marko Novak, 2010

Abstract: Negativni tlak (NT) pospeši celjenje rane oz. jo pripravi za kritje, ker zmanjša edem in poveča krvni pretok v okolici rane, odstranjuje izloček iz rane in pospeši tvorbo granulacij. Trajanje zdravljenja ran z negativnim tlakom (ZRNT) časovno ni omejeno in je odvisno predvsem od namena zdravljenja, velikosti in vrste rane ter spremljajočih bolezni. Lahko ga prekinemo, ko je rana zaprta ali pripravljena za kirurško kritje ali če v 1 do 2 tednih ni opaznega napredka v celjenju. Z ZRNT zagotovimo boljšo oskrbo bolnika, metoda pa je uporabna v bolnišnici ali ambulantno. Natančnih priporočil glede ZRNT v onkologiji ni, zato je odločitev individualna. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OIL) to metodo uporabljamo od leta 2007. Do sedaj smo z njo zdravili 62 bolnikov.
DiRROS - Published: 31.08.2018; Views: 2169; Downloads: 541
.pdf Fulltext (217,66 KB)

3.
Kontrola kakovosti pri lokoregionalnem zdravljenju karcinoma dojk
Marko Novak, Janez Žgajnar, 2008

Abstract: Prognoza pri karcinomu dojk je v veliki meri odvisna od bioloških lastnosti karcinoma. Kozmetične spremembe dojke in lokoregionalni nadzor bolezni so odvisne predvsem od kirurškega posega in RT. Kakovost različnih kirurških posegov opravljenih zaradi karcinoma dojk lahko izmerimo. Pogoj za optimalno zdravljenje je dobro opravljen kirurški poseg. Za to so potrebne dobre slikovne preiskave in diagnostika ter pravi tip kirurškega posega, ki ga mora opraviti izkušen kirurg z ustreznim znanjem. Prispevek opisuje glavne kirurške posege na dojki in regionalnih bezgavkah ter indikacije zanje. Pri učenju kirurške tehnike je navedeno zahtevano število posegov. Prispevek podaja tudi merila kakovosti in priporočila za kontrolo kakovosti pri lokoregionalnem zdravljenju invazivnega in neinvazivnega karcinoma dojk.
DiRROS - Published: 31.08.2018; Views: 2102; Downloads: 496
.pdf Fulltext (215,88 KB)

4.
5.
6.
Sarkom : klinična pot
Marko Novak, 2019

Abstract: Za uspeh zdravljenja bolnikov s sarkomi je odločilnega pomena prvo zdravljenje, zato naj tumor ostane nedotaknjen. Ključna je napotitev bolnikov v referenčni center za sarkome, kjer naj potekata tako diagnostika kot zdravljenje. Prvo operacijo naj opravi sarkomski kirurg v referenčnem centru. Onkološki inštitut Ljubljana edini izpolnjuje pogoje za referenčni center za sarkome mehkih tkiv v Sloveniji. Ortopedska klinika Ljubljana je ob sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana referenčni center za zdravljenje bolnikov s sarkomi kosti. Ob odsotni diagnozi rakave bolezni so za sarkom mehkih tkiv na trupu in udih sumljivi tumorji, ki hitro rastejo in/ali bolijo, vsi tumorji pod fascijo, ne glede na velikost in povrhnji tumorji, večji od 5 cm, v retroperitoneju pa tumorji, ki vsebujejo maščobo. Bolniki s tumorjem sumljivim za sarkom mehkih tkiv oziroma potrjenim sarkomom bodo imeli najboljše možnosti, če bodo napoteni na Onkološki inštitut v Ljubljano. V primeru radiološko ugotovljene lezije sumljive za primaren maligen tumor kosti pa, če bodo napoteni na Ortopedsko kliniko v Ljubljano.
Keywords: sarkom, klinične poti, zdravljenje, multidisciplinarni tim
DiRROS - Published: 13.01.2020; Views: 1575; Downloads: 503
.pdf Fulltext (77,83 KB)

7.
8.
2. šola o sarkomih, 13. 9. 2018, Onkološki inštitut, Ljubljana
2018

DiRROS - Published: 17.04.2020; Views: 1066; Downloads: 444
.pdf Fulltext (5,57 MB)

9.
10.
Kirurško zdravljenje pri sarkomih mehkih tkiv
Marko Novak, 2018

Keywords: sarkomi, kirurško zdravljenje, večdisciplinarni timi
DiRROS - Published: 08.05.2020; Views: 1057; Downloads: 354
.pdf Fulltext (72,00 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top