Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
Research data

Options:
  Reset

Query: "author" (Leon Oblak) .

1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Model za razvrščanje izdelkov kosovnega pohištva iz lesa glede na obremenjevanje okolja med procesom izdelave
Igor Lipušček, Leon Oblak, Lidija Zadnik Stirn, 2003

Abstract: Pri procesu proizvodnje kosovnega pohištva iz lesa vpliva na obremenjevanje okolja veliko parametrov. V raziskavi smo definirali ključne parametre in oblikovali model za razvrščanje teh izdelkov glede na obremenjevanje okolja. Za oblikovanje modela je bila uporabljena metoda večkriterijskega odločanja. Funkcije koristnosti so bile izračunane z metodo analitičnega hierarhičnega procesa (AHP). Podatke smo zbrali na osnovi ekspertnih mnenj, ki so bila predhodno statistično obdelana. Oblikovani matematični model omogoča kritično primerjavo izdelkov z vidika obremenjevanja okolja in prikaze izrazitih prednosti oziroma slabosti določenega izdelka.
Keywords: lesna industrija, obremenjevanje okolja, razvrščanje izdelkov, modeliranje, večkriterijsko odločanje, AHP metoda
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2925; Downloads: 1152
.pdf Fulltext (108,71 KB)

2.
Metodologija reševanja ekonomsko-ekoloških problemov v lesnoindustrijskih podjetjih
Leon Oblak, 1999

Abstract: Ohranitev in varovanje okolja je eden največjih izzivov, ki si jih je svet zadal za naslednje desetletje. Za uresničitev ciljev okolju prijaznega gospodarskega razvoja potrebujemo dinamična, prilagodljiva in rentabilna podjetja ter pripravljenost spopasti se z ekološkimi izzivi. Ker tudi lesna industrija sodi med nezanemarljive onesnaževalce okolja, postajajo odločitve za okolju prijazno proizvodnjo in okoljsko sprejemljive izdelke, poleg že obstoječih ekonomskih kriterijev, nujnost in eden izmed zelo pomembnih strateških ciljev lesne industrije. Težave nastopijo, ker v ekološkem sistemu nimamo le parametrov, podanih z numeri~nimi spremenljivkami, temveč tudi take,ki temeljijo na subjektivnih ocenah in vrednostnih sodbah in jih je težko opisati z absolutnimi vrednostmi. Izbira optimalnih ekonomsko-ekoloških odločitev v lesnoindustrijskih podjetjih pa je še toliko bolj zapleten in zahteven proces, ker so cilji običajno v medsebojnem konfliktu. Članek prikazuje metodologijo za ugotavljanje obstoječega ekološkega stanja v lesnoindustrijskih sistemih in izbiro optimalnih odločitev pri upravljanju z njimi glede na ekonomsko-ekološke kriterije.
Keywords: lesnoindustrijsko podjetje, ekonomija, ekologija, matematični model, optimizacija
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2778; Downloads: 1013
.pdf Fulltext (756,92 KB)

3.
Promotion activities of wood industry in Slovenia and in Croatia
Marko Dušak, Denis Jelačić, Maja Moro, Andreja Pirc Barčić, Leon Oblak, 2016

Abstract: Wood industry is among the most important industrial sectors in Slovenia and Croatia. In both countries, wood sector is a part of the national strategy plans and one of the industrial branches considered national economy boosters. But media coverage of wood industry and furniture manufacturing in Slovenia, as well as in Croatia, is far behind the promotion enjoyed by other industrial branches. This paper will give the current situation in promotional activities of wood sector in Slovenian and Croatian media and demonstrate the existing differences among given countries. Also, it will present some ideas on improving this situation according to media share of other highly profiled industrial branches in some southeastern European countries.
Keywords: wood industry, promotion activities, media coverege, promotion investments
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 3064; Downloads: 1521
.pdf Fulltext (693,89 KB)

4.
Skrajšanje nastavitvenega časa na štiristranskem skobeljnem stroju z metodo SMED
Leon Oblak, Jože Kropivšek, Igor Lipušček, 2003

Abstract: Zaradi čedalje hitrejšega naraščanja raznolikosti proizvodov in manjšanja velikosti izdelavnih serij je skrajšanje nastavitvenih časov na strojih ključnega pomena za dobičkonosnost podjetja. V članku smo obravnavali problem dolgih nastavitvenih časov na strojih v lesnoindustrijskem podjetju in možnosti za reševanje tega problema z metodo SMED. Kot primer smo analizirali skrajšanje nastavitvenega časa na štiristranskem skobeljnem stroju.
Keywords: lesnoindustrijsko podjetje, štiristranski skobeljni stroj, nastavitveni časi, metoda SMED
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2703; Downloads: 1085
.pdf Fulltext (249,16 KB)

5.
The impact of business informatics develpoment on business operations in Slovenian wood industry companies
Jože Kropivšek, Leon Oblak, 2003

Abstract: The rapid development of business informatics is greatly influencing (global) business environment formation, while informatisation of business has, at the same time, a significant impact on assuring adapted business operations due tothis (changeable) environment. Informatics is closely connected with almost every (business) field in companies. Thus, the theoretical analysis in the article shows business (and production) informatics course of development and its impact on business operations in (also) Slovenian wood industry companies.A practical analysis in those companies was made with the aid of theopinion pool method in the years 2000 in 2003. The major deficiencies were established first of all in the (contentual) coverage of business processes bythe information system. However, information technology in these companies seems to be relatively up-to-date. According to those (established) deficiencies, possible solutions were indicated to solve the current situationin Slovenian wood industry companies, which was one of the main objectives of the performed research.
Keywords: poslovna informatika, poslovni informacijski sistemi, lesnoindustrijsko podjetje, Slovenija, business informatics, business information systems, wood industry firms, Slovenia
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2825; Downloads: 1086
.pdf Fulltext (281,08 KB)

6.
Intuitive decision-making in a model of integral decision-making scheme
Leon Oblak, Igor Lipušček, 2003

Abstract: V raziskavi smo oblikovali model celostne zasnove odločanja, ki integrira dobre lastnosti sodobnih pristopov, pri čemer smo v model vgradili tudi intuitivno odločanje. S pomočjo analize, ki je bila opravljena v dvanajstih lesnoindustrijskih podjetjih v Sloveniji smo proučevali, na osnovi česa se managerji v slovenskih lesnoindustrijskih podjetjih odločajo in kakšno je njihovo poznavanje možnosti uporabe intuicije pri odločanju. Primerjava dobljenih rezultatov s trendi na področju odločanja v svetu je pokazala, da jeproces odločanja v lesnoindustrijskih podjetjih v Sloveniji dokaj konzervativen in da se lahko z dodatnim izobraževanjem sedanjega managementa procesi odločanja bistveno izboljšajo.
Keywords: lesna industrija, intuitivno odločanje, model celostne zasnove odločanja
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2892; Downloads: 1125
.pdf Fulltext (304,43 KB)

7.
Analiza pomembnosti informacij za planiranje in vodenje proizvodnje v lesnih podjetjih
Boštjan Novak, Leon Oblak, 2006

Abstract: V lesni industriji ločimo tri tipe proizvodenj: kosovno, serijsko in masovno. V raziskavi smo ugotavljali, katere informacije so ključne za uspešno planiranje in vodenje posamezne vrste proizvodnje. Potrdili smo hipotezo, da ima vsaka od omenjenih vrst proizvodnje svoje specifičnosti in zato so tudi vrste informacij, ki so potrebne za odločanje v posameznih proizvodnjah, različno pomembne. Rezultati raziskave, opravljene v dvanajstih slovenskih lesnih podjetjih, prikazujejo, katere so tiste informacije, ki so pri odločitvi v zvezi s planiranjem in vodenjem proizvodnje najpomembnejše. Izsledke raziskave bi bilo smiselno upoštevati pri postavitvi informacijskih sistemov v lesnih podjetjih.
Keywords: planiranje proizvodnje, vodenje proizvodnje, informacije, lesno podjetje
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2563; Downloads: 942
.pdf Fulltext (1,10 MB)

8.
Vrednotenje površinskih sistemov in izbira premaznega sistema z večkriterijskim odločitvenim modelom
Leon Oblak, Borut Kričej, 2005

Abstract: Zahtevana ali pričakovana kakovost površinskega sistema je odvisna od ustrezneizbire podlage in premaznega sistema ali obloge. Opredeljena je z namenom uporabe in pričakovano trajnostjo izdelka kot celote. če pri vrednotenju kakovosti površinskih sistemov (njihovih fizikalnih, mehanskih in kemijskih lastnosti) praktično ni nobenih ovir, te nastanejo pri končni izbiripremaznih sistemov. Izmed več ponujenih in kvalitativno ovrednotenih premaznih sistemov se je namreč treba odločiti za optimalnega. Prikazan je model večkriterijskega odločanja, s pomočjo katerega je problem izbire najustreznejšega premaznega sistema med več alternativami možno uspešno rešiti.
Keywords: površinski sistemi, premazni sistemi, odločanje, večkriterijski odločitveni model
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2820; Downloads: 1127
.pdf Fulltext (10,06 MB)

9.
Suggested approach to the financial controlling in wood enterprises
Mariana Sedliačikova, Denis Jelačić, Josef Drábek, Leon Oblak, 2005

Abstract: The aim of this paper is to analyse theoretical and practical approaches to the fundamentals, place, roles, functions and contents of the financial controlling in wood enterprises. After analysing various works by domestic andforeign authors, we designed our own approach to the problem of financial controlling, which is integrated into the subsystem of operative controlling and emphasises the relations between single subsystems of controlling. Financial controlling is a relatively independent part of enterprise controlling, whose main objective is to provide for liquidity in a company at all times and to ensure that the prime target of profitability is achieved at the same time.
Keywords: wood enterprise, financial controlling, management, financial stability
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2675; Downloads: 979
.pdf Fulltext (653,94 KB)

10.
Launching work orders into production of wood enterprise with the multi-criteria decision-making method
Leon Oblak, Boštjan Novak, Igor Lipušček, Jože Kropivšek, 2007

Abstract: Quality information is crucial for planning and running of production in wood industry companies. Information of crucial importance is the following: quality in the production process according to work orders and types of product, the information on the missing materials i.e. constituent parts according to projects i.e. work orders and the information on launching work orders into production. The method of multi-criteria decision-making was used for determining the order of launching group products into production. We studied three main criteria: market factors, organisation-production factors and economic factors. For computer support, we chose the computer programme DEXi, which represents the framework of the expert system for multi-criteria decision-making.
Keywords: wood enterprise, work orders, organization, multi-criteria decision-making method
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 2682; Downloads: 1073
.pdf Fulltext (648,58 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top