Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Anton Cedilnik) .

1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Štiri posplošitve porazdelitve beta
Anton Cedilnik, 1993, original scientific article

Abstract: Porazdelitve, opisane v tem sestavku, imajo isti kompleksno analitični funkcijski izraz kot običajna porazdelitev beta, nosilci pa so omejeni, na eno stran omejeni ali neomejeni intervali. Te porazdelitve analiziramo, izračunamo momente, določimo racionalne transformacije in izpeljemo še nekaj limitnih izrekov.
Keywords: matematika, verjetnostni račun, porazdelitev beta, limitni izreki
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 2907; Downloads: 1140
.pdf Full text (720,83 KB)

2.
Evklidsko primerjanje sestojev po rastlinskih vrstah
Anton Cedilnik, Dušan Robič, 1992, original scientific article

Abstract: V članku je opisana metoda primerjanja sestojev glede na pojavnost rastlinskih vrst. V nasprotju z metodami, ki so ali so bile že v uporabi, je naše primerjanje čisto evklidsko: sestoji so enakovredni vektorji v mnogorazsežnem evklidskem prostoru (bazne smeri so rastline) in primerjave med njimi se izražajo z njihovimi skalarnimi produkti. Glede na rastlinske vrste in njihove medsebojne odvisnosti imamo sestoje za slučajne vzorce, kar nam omogoča dobiti cenilke za kote med baznimi smermi in s tem tudi za skalarne produkte.
Keywords: matematika, algebra, gozdarstvo, fitocenologija, ordinacijska metoda, primerjanje sestojev, evklidska metrika
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 3088; Downloads: 1115
.pdf Full text (403,27 KB)

3.
Razmestitev dreves v sestoju
Anton Cedilnik, Marijan Kotar, 1992, original scientific article

Abstract: V sestavku najprej pojasnimo, da sta sistematičnost/naključnost in enakomernost/šopastost dve v splošnem nekorelirani lastnosti sestoja. Nadalje izračunamo povprečni minimalni razdalji od stojišča do drevesa in od drevesa do soseda pri nekaterih ekstremnih razmestitvah dreves. Ti računi so utemeljitev definicije dveh parametrov, ki ju predlagamo kot meri za stopnjo enakomernosti in stopnjo naključnosti. Glavna odlika teh parametrov je neodvisnost - tako od izbire merskih enot kot od ocene gostote sestoja.
Keywords: matematika, verjetnostni račun, gozdarstvo, razmestitev dreves, minimalna razdalja
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 2919; Downloads: 1151
.pdf Full text (935,61 KB)

4.
Ekstremne korelacije
Anton Cedilnik, 1991, original scientific article

Abstract: In the article we define a quantity which measures the quality of the approximation of a function, given by a table, with a function from a certain family D of nonconstant functions. For this purpose one has to find the infimum and the supremum of the set of correlation coefficients between the given function and functions from D.We do this for the family of all nonconstant functions and for the family of growth functions.
Keywords: mathematics, approximations, mathematical programming, forestry, extremal correlation, nonlinear programming
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 2990; Downloads: 1191
.pdf Full text (517,92 KB)

5.
Aproksimacija rastnih funkcij s kubičnimi zlepki
Anton Cedilnik, 1991, original scientific article

Abstract: V članku so izpeljane formule za določanje kubičnega zlepka prvega reda z minimalnim drugim odvodom, ki naj ima vozle v danih točkah in mora biti naraščajoč. Zahteva po monotonosti privede do nelinearnega konveksnega programa, ki ga rešimo numerično.
Keywords: matematika, numerične metode, interpolacije, gozdarstvo, rastna funkcija, aproksimacija, kubični zlepek, monoton zlepek, nelinearen program
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 3010; Downloads: 1218
.pdf Full text (303,46 KB)

6.
O rastnih funkcijah
Anton Cedilnik, 1979, original scientific article

Abstract: Članek ima namen z matematičnega stališča osvetliti lastnosti funkcij, ki jih gozdarji, agronomi in biologi uporabljajo za opis rasti nekaterih količin, kot višinska, debelinska, prostorninska rast dreves v odvisnosti od časa in podobno. Navadno uporabljajo za ponazoritev teh procesov elementarne, odsekoma analitične funkcije, ker na takih lahko uporabimo metode aproksimacije eksperimentalnih podatkov. Vendar take funkcije le grobo kažejo dejanska dogajanja v majhnih intervalih neodvisne spremenljivke. Zato bi bilo treba postaviti trdnejše temelje in kriterije za določevanje tipov funkcij, ki bi bile primerne za opisovanje katerih koli pojavov te vrste. Ta študija je poskus v tej smeri.
Keywords: matematika, gozdarstvo, rastna funkcija, biološka rast, karakteristična funkcija, subjektivni čas, rast drevesa, mathematics, forestry, growth function, biological growth, characteristic function, subjective time, growth of a tree
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 2985; Downloads: 1187
.pdf Full text (1,23 MB)

7.
Optimalna aproksimacija rastnih funkcij
Anton Cedilnik, 1986, original scientific article

Abstract: V sestavku so izpeljane obstoj, enoličnost in metoda določevanja točkovne rastne funkcije, za katero je vsota kvadratov odklonov od danih podatkov minimalna.
Keywords: matematika, analiza, gozdarstvo, rastne funkcije, najboljša aproksimacija, kvadratično programiranje, metoda najmanjših kvadratov
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 2922; Downloads: 1177
.pdf Full text (262,26 KB)

8.
Prodanova rastna funkcija
Anton Cedilnik, 1983, original scientific article

Abstract: V sestavku so zbrane formule o rastni funkciji ▫$y=x^2/(a+bx+cx^2)$▫ pri poljubni izbiri koeficientov ▫$a,b,c$▫. Dodanih je nekaj napotkov za prilagajanje te funkcije numeričnim podatkom.
Keywords: matematika, gozdarstvo, Michail Prodan, rastna funkcija, aproksimacija, mathematics, forestry, Michail Prodan, growth function, approximation
Published in DiRROS: 12.07.2017; Views: 2993; Downloads: 1209
.pdf Full text (738,46 KB)

Search done in 0.45 sec.
Back to top