Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | SLO | ENG

Naslov:Prehrana po delni ali popolni odstranitvi želodca
Avtorji:Mlakar-Mastnak, Denis (Avtor)
Justin, Eva (Avtor)
Mulej, Katja (Ilustrator)
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:2.06 - Enciklopedija, slovar, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid
Organizacija:LogoOI - Onkološki inštitut Ljubljana
Povzetek:Po operaciji želodca mora biti prehrana energijsko in beljakovinsko dovolj bogata, da prepreči ali ustavi hujšanje, ter pravilne sestave, da prepreči ali omili dumping sindrom. Dumping sindrom združuje težave, ki se pojavijo zaradi zmanjšane prostornine želodca ali njegove popolne odstranitve. Pri tem je prehod hrane v črevo pospešen ali neposreden (takojšen) in zato lahko pride do motenj v prebavi ter vsrkavanju hranil v črevesju. Kmalu po zaužitem obroku se lahko pojavi neprijeten občutek polnosti v trebuhu, napihnjenost trebuha, trebušni krči, driska, hitro bitje srca, občutek šibkosti, mrzel znoj (predvsem na čelu), lahko tudi občutek toplote ali mrazenja ter včasih napadi rdečice. Vse to lahko spremljata tudi tiščanje in bolečina v žlički ter kasneje padec krvnega sladkorja - hipoglikemija.
Ključne besede:požiranje, motnje, prehranska podpora
Leto izida:2017
Založnik:Onkološki inštitut
Izvor:Ljubljana
UDK:616.32-008.1:613.2
COBISS_ID:292722176 Povezava se odpre v novem oknu
Opombe:Ov. nasl.; Avtorja navedena na notr. str. ov.; 500 izv.;
Število ogledov:447
Število prenosov:8
Datoteke:.pdf RAZ_Mlakar-Mastnak_Denis_i2017.pdf (438,83 KB)
 
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
  
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.


Nazaj