Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | SLO | ENG

Naslov:Učinkovitost računalniškega kognitivnega treninga v domovih starejših občanov
Avtorji:Marušič, Uroš (Avtor)
Milič Žepič, Zdenka (Avtor)
Kavcic, Voyko (Avtor)
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo ZRS Koper - Znanstveno-raziskovalno središče Koper / Centro di Ricerche Scientifiche Capodistria
Povzetek:Ohranjanje in krepitev fi zičnega in kognitivnega zdravja je pri starejših osebah izziv, še posebej pri tistih, ki so podvržene pospešenim starostnim ali nevrodegenerativnim spremembam. Obstoječe nefarmakološke intervencije lahko stabilizirajo ali upočasnijo kognitivni upad, vendar se učinkovite preventivne tretmaje, ki bi zakasnili pojavnost simptomov, še raziskuje. Eden izmed nefarmakoloških tretmajev je kognitivni trening. Namen naše raziskave je bil oceniti izvedljivost in učinkovitost kognitivnega treninga z nalogo prostorske navigacije pri stanovalcih domov starejših občanov. Enaintrideset stanovalcev (povprečna starost 81,6 leta, razpon 69%94 let; povprečna ocena MoCA 22,8 točke, razpon 17%27; 7 moških) je bilo naključno razporejenih v kontrolno skupino ali intervencijsko skupino. Slednja je bila vključena v dvomesečni kognitivni trening (2-krat tedensko; skupaj 16 treningov), v katerem so udeleženci vadili učenje virtualnega labirinta. Vsi udeleženci raziskave so bili merjeni pred in po intervenciji na nevropsihološki ocenjevalni bateriji testov. Udeleženci kontrolne skupine niso prejeli nobene posebne obravnave in so tako sodelovali le na %pred in po% meritvah. Pomembne izboljšave so bile ugotovljene le pri Reyjevem testu slušno-besednega učenja (AVLT), kjer so udeleženci v intervencijski skupini značilno izboljšali svoj rezultat v primerjavi s kontrolno skupino. Kljub omejeni učinkovitosti kognitivnega treninga je bila naša intervencija izvedljiva in pozitivno sprejeta s strani večine udeležencev. Nadaljnje raziskave bi morale ovrednotiti dolgoročne učinke kognitivnega treninga na druge funkcionalne sposobnosti in aktivnosti vsakodnevnega življenja. Na splošno naša raziskava ponuja empirične dokaze, da je kognitivni trening sprejemljiv za stanovalce domov za starejše občane, in kar je najpomembneje, da lahko izboljša mnemonične kognitivne sposobnosti.
Ključne besede:staranje, kognitivni trening, prostorska navigacija, naloge, virtualni labirint, domovi za starejše občane
Leto izida:2021
UDK:612.67:159.955
ISSN pri članku:2350-5141
COBISS_ID:62593795 Povezava se odpre v novem oknu
DOI:10.20419/2021.30.537 Povezava se odpre v novem oknu
Opombe:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 10. 5. 2021;
Število ogledov:271
Število prenosov:150
Datoteke:.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (333,30 KB)
URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite http://psiholoska-obzorja.si/arhiv_clanki/2021/marusic_et_al.pdf
 
Nadgradivo:Psihološka obzorja
Društvo psihologov Slovenije
 
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Avtorske pravice:© Društvo psihologov Slovenije
:
  
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.


Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:07.05.2021

Nazaj