Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
Research data

Options:
  Reset

Query: "keywords" (odločanje) .

1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Model za razvrščanje izdelkov kosovnega pohištva iz lesa glede na obremenjevanje okolja med procesom izdelave
Igor Lipušček, Leon Oblak, Lidija Zadnik Stirn, 2003

Abstract: Pri procesu proizvodnje kosovnega pohištva iz lesa vpliva na obremenjevanje okolja veliko parametrov. V raziskavi smo definirali ključne parametre in oblikovali model za razvrščanje teh izdelkov glede na obremenjevanje okolja. Za oblikovanje modela je bila uporabljena metoda večkriterijskega odločanja. Funkcije koristnosti so bile izračunane z metodo analitičnega hierarhičnega procesa (AHP). Podatke smo zbrali na osnovi ekspertnih mnenj, ki so bila predhodno statistično obdelana. Oblikovani matematični model omogoča kritično primerjavo izdelkov z vidika obremenjevanja okolja in prikaze izrazitih prednosti oziroma slabosti določenega izdelka.
Keywords: lesna industrija, obremenjevanje okolja, razvrščanje izdelkov, modeliranje, večkriterijsko odločanje, AHP metoda
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 1359; Downloads: 313
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

3.
Etika strokovnega dela kot dejavnik kakovosti dela v gozdarstvu
Boštjan Košir, 1996

Keywords: kakovost, poklicna etika, kodeks, odločanje, nadzor
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 1205; Downloads: 331
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

4.
Intuitive decision-making in a model of integral decision-making scheme
Leon Oblak, Igor Lipušček, 2003

Abstract: V raziskavi smo oblikovali model celostne zasnove odločanja, ki integrira dobre lastnosti sodobnih pristopov, pri čemer smo v model vgradili tudi intuitivno odločanje. S pomočjo analize, ki je bila opravljena v dvanajstih lesnoindustrijskih podjetjih v Sloveniji smo proučevali, na osnovi česa se managerji v slovenskih lesnoindustrijskih podjetjih odločajo in kakšno je njihovo poznavanje možnosti uporabe intuicije pri odločanju. Primerjava dobljenih rezultatov s trendi na področju odločanja v svetu je pokazala, da jeproces odločanja v lesnoindustrijskih podjetjih v Sloveniji dokaj konzervativen in da se lahko z dodatnim izobraževanjem sedanjega managementa procesi odločanja bistveno izboljšajo.
Keywords: lesna industrija, intuitivno odločanje, model celostne zasnove odločanja
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 1279; Downloads: 306
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

5.
Vrednotenje površinskih sistemov in izbira premaznega sistema z večkriterijskim odločitvenim modelom
Leon Oblak, Borut Kričej, 2005

Abstract: Zahtevana ali pričakovana kakovost površinskega sistema je odvisna od ustrezneizbire podlage in premaznega sistema ali obloge. Opredeljena je z namenom uporabe in pričakovano trajnostjo izdelka kot celote. če pri vrednotenju kakovosti površinskih sistemov (njihovih fizikalnih, mehanskih in kemijskih lastnosti) praktično ni nobenih ovir, te nastanejo pri končni izbiripremaznih sistemov. Izmed več ponujenih in kvalitativno ovrednotenih premaznih sistemov se je namreč treba odločiti za optimalnega. Prikazan je model večkriterijskega odločanja, s pomočjo katerega je problem izbire najustreznejšega premaznega sistema med več alternativami možno uspešno rešiti.
Keywords: površinski sistemi, premazni sistemi, odločanje, večkriterijski odločitveni model
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 1256; Downloads: 305
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

6.
Iskanje optimalnih gozdnogojitvenih strategij s pomočjo stohastičnega programiranja
Lidija Zadnik Stirn, 1991

Abstract: Optimalno gojenje in izkoriščanje gozda z namenom, da so izpolnjena vsa zahtevana načela gospodarjenja z gozdom, je predstavljeno kot večfazni stohastični proces. Kot pomoč pri optimalnem upravljanju tega procesa je prikazan stohastičen model, ki temelji na teoriji diskretnega stohastičnega programiranja. V ospredje so kot kriterij gospodarjenja z gozdom postavljeni le merljivi outputi iz gozda. Drugi učinki gozda v našem modelu niso upoštevani. Na osnovi tako definiranega kriterija gospodarjenja je optimalna strategija določena z iteracijskim postopkom, podobnim Bellmanovemu principu optimalnosti.
Keywords: operacijsko raziskovanje, gozdarstvo, odločanje v gozdarstvu, večfazni stohastični proces, Bellmanov princip optimalnosti, gozdovi, strategija, gojitev
DiRROS - Published: 12.07.2017; Views: 1418; Downloads: 256
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0 sec.
Back to top