Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "keywords" (kajenje) .

1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Povezava med rakom materničnega vratu in kajenjem
Tina Firanović, Urška Ivanuš, 2020, published professional conference contribution

Keywords: kajenje, presejanje, rak materničnega vratu
Published in DiRROS: 17.05.2021; Views: 790; Downloads: 363
.pdf Full text (565,54 KB)
This document has many files! More...

2.
Vpliv epidemije COVID-19 na kajenje
Helena Koprivnikar, 2020, published professional conference contribution

Keywords: kajenje, covid-19, javno zdravje
Published in DiRROS: 07.04.2021; Views: 994; Downloads: 275
.pdf Full text (145,92 KB)

3.
4.
Poznavanje dejavnikov tveganja za nastanek raka med slovenskimi najstniki
Ana Košir, Enej Hadžić, Jasna But-Hadžić, 2020, original scientific article

Abstract: Uvod: Glede na trenutne trende lahko pričakujemo, da naj bi eden od dveh fantov in ena od treh deklet današnjih najstnikov do 75. leta starosti zboleli za rakom. Po podatkih državnega programa za obvladovanje raka bi lahko kar 40 % rakavih bolezni preprečili z zdravim načinom življenja in izogibanjem dejavnikom tveganja. Za to bi morali najstniki dobro poznati dejavnike tveganja, da bi v prihodnosti zmanjšali pojavnost te bolezni. Namen: Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, kako dobro najstniki poznajo dejavnike tveganja nastanka raka, ter preveriti, ali je razlika v znanju med spoloma ter med različno starimi najstniki. Metode dela: V raziskavo smo vključili 185 najstnikov, starih med 12 in 15 let (54 % fantov, 46 % deklet), ki so izpolnili mednarodni vprašalnik o poznavanju dejavnikov tveganja nastanka raka. Vprašalnike smo nato prenesli v elektronsko obliko s pomočjo spletnega orodja 1KA, ki nam je omogočil pripravo in tudi delno obdelavo rezultatov. Rezultati: Najstniki na splošno dobro poznajo dejavnike tveganja za nastanek raka, saj so med najpogostejšimi 10 dejavniki pravilno opredelili 6,7 dejavnika. Fanti so imeli statistično pomembno (p = 0,026) nižjo povprečno oceno 6,44 kot dekleta, ki so imela oceno 6,95, pri čemer sta razliki nastali v oceni kajenja in telesne mase. V obeh primerih je več deklet kot fantov pravilno opredelilo ta dejavnik tveganja. 58 % učencev skrbi, da bodo zboleli za rakom, pri tem pa je med spoloma bistvena razlika, saj to skrb izraža 74 % deklet in le 44% fantov (p < 0,001). Med najpomembnejšimi dejavniki tveganja slovenski najstniki na prvem mestu navajajo kajenje (55 %), na drugem alkohol (24 %), na tretjem sevanje (14 %) in na četrtem nezdravo prehrano (14 %). Med učenci se jih 83 % strinja, da nekatera živila povečajo možnost nastanka raka. Pri vprašanju o številu potrebnih dnevnih porcij sadja in zelenjave je povprečen odgovor 3,5 porcije od priporočenih 5. Večina učencev (69 %) meni, da je rdeče meso dejavnik tveganja za nastanek raka, samo polovica pa ve, da je treba dnevno zaužiti manj kot 5 g soli. Da je vzdrževanje zdrave telesne mase eden najpomembnejših načinov preprečitve raka, se strinja 81 % učencev, 85 % pa jih meni, da je telesna dejavnost povezana s preprečevanjem nastanka raka. 87 % učencev dobro pozna nevarnost sončenja, prav tako pa dobro opredeljujejo alkohol kot dejavnik tveganja, čeprav jih 74 % ni prepričanih, ali imajo vse alkoholne pijače enak učinek. Zaključki: Raziskava kaže na zelo dobro poznavanje dejavnikov tveganja za nastanek raka med slovenskimi najstniki. Zato menimo, da lahko današnja mladina v primerjavi s prejšnjimi generacijami doseže manjšo obolevnost za rakom ob nadaljnjem širjenju informacij o teh dejavnikih, ki temeljijo na dokazih.
Keywords: onkologija, dejavniki tveganja, najstniki, kajenje
Published in DiRROS: 09.09.2020; Views: 1742; Downloads: 519
.pdf Full text (199,50 KB)

5.
Tobačni in povezani izdelki v Sloveniji, uporaba in ukrepi za zmanjševanje uporabe
Helena Koprivnikar, 2016, published scientific conference contribution

Keywords: kajenje, tobačni izdelki, bolezni, preventiva
Published in DiRROS: 21.05.2020; Views: 1492; Downloads: 425
.pdf Full text (129,65 KB)

6.
Uvodnik
Maja Primic-Žakelj, 2017, preface, editorial, afterword

Keywords: pljučni rak, preprečevanje, kajenje, register raka
Published in DiRROS: 03.04.2020; Views: 1375; Downloads: 379
.pdf Full text (97,35 KB)

7.
Razširjenost kajenja v Sloveniji in pristopi k obvladovanju kajenja
Helena Koprivnikar, 2017, published professional conference contribution

Keywords: kajenje, Slovenija, javno zdravje
Published in DiRROS: 03.04.2020; Views: 1573; Downloads: 561
.pdf Full text (181,54 KB)

8.
Novi zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov
Nataša Blažko, 2017, published professional conference contribution

Keywords: kajenje, Slovenija, tobačni izdelki, javno zdravje
Published in DiRROS: 03.04.2020; Views: 1378; Downloads: 428
.pdf Full text (116,13 KB)

9.
Kajenje v zrcalu družbene etike
Božidar Voljč, 2017, published professional conference contribution

Keywords: kajenje, Slovenija, etika, javno zdravje
Published in DiRROS: 03.04.2020; Views: 1700; Downloads: 517
.pdf Full text (107,09 KB)

10.
Zakaj kadilci ne zmorejo in zmorejo nehati kaditi
Maja Rus-Makovec, 2017, published professional conference contribution

Keywords: kajenje, kadilci, psihologija, motivacija
Published in DiRROS: 03.04.2020; Views: 1631; Downloads: 469
.pdf Full text (117,51 KB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top